Doel 7.3.1 Grondstoffen
Zwolle zonder afval; uit het afval van vandaag ontstaan de grondstoffen van morgen |
---|
Beschrijving
Schone straten, een gezonde en veilige leefomgeving en een duurzame aanpak. Dat is belangrijk in Zwolle. We streven naar een circulaire economie en het tegengaan van plastic soep krijgt steeds meer maatschappelijke aandacht. Beleid en wetgeving zijn daardoor in beweging. Dit leidt tot veel energie en aandacht voor afvalpreventie en goed scheiden van afval en grondstoffen. Samen met ROVA werkt de gemeente aan het voorkomen, slim inzamelen en het verwerken en hergebruiken van huishoudelijk afval. Uit het afval van vandaag ontstaan immers de grondstoffen van morgen. Maar ook inwoners dragen hun steentje bij. Zij starten een opruimacties, adopteren een afvalbak, ruimen het zwerfvuil in hun buurt op, melden zwerfvuil bij ROVA en scheiden het afval. Wij zijn als gemeente wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval in de gemeente. Van oorsprong was dit gericht op het bevorderen van de volksgezondheid. De afgelopen decennia is de focus steeds meer komen te liggen op duurzaamheid: van afval naar grondstof en het sluiten van de circulaire grondstofketen. In Zwolle zijn we druk bezig met het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Immers, hoe minder restafval, hoe beter voor het milieu en de portemonnee. Uiteindelijk willen we naar een situatie dat er geen afval is, maar dat we het als grondstof voor nieuwe producten gebruiken. In de afgelopen jaren hebben de inwoners van Zwolle veel minder restafval aangeboden dan de periode daarvoor (van 239 kilo restafval per inwoner per jaar in 2012 naar 177 kilo in 2019). Als gevolg van corona zien we een terugval naar het niveau van 2016 (191 kg in 2020). De effecten van de verdere uitrol van het faciliteren van afvalscheiding in de hoogbouw kan dat niet compenseren. Los van corona is de daling niet voldoende om de doelstelling aan het eind van de verlengde termijn van het Grondstoffenplan in 2022 te halen. Om de doelstelling te halen en de afvaltarieven niet boven inflatie te laten stijgen zijn aanvullende maatregelen nodig die al in het Grondstoffenplan zijn aangekondigd. Alleen zo blijft het doel van 100 kg in beeld. De basis voor het beleid blijft tot en met 2022 het in 2017 vastgestelde Gemeentelijk Grondstoffenplan 2017-2020, gericht op "Zwolle zonder afval" op de middellange termijn. De gemeente zet in op een duurzaam gebruik van grondstoffen en een betaalbare afvalinzameling in Zwolle. Zwolle Zonder Afval bevat de volgende hoofdlijnen:
Een verdere verduurzaming zorgt ook voor het betaalbaar houden van de afvalinzameling. Financiële prikkels van het Rijk zoals de Afvalstoffenbelasting zorgen voor extra urgentie om de hoeveelheid restafval terug te brengen. Om de inhoudelijke doelstelling van 100 kg restafval per inwoner per jaar te realiseren en het financieel resultaat van het product afval binnen onze begroting te verbeteren, treffen we de volgende maatregelen:
Het tarief op restafval wordt per 1 januari 2023 ingevoerd. We bereiden deze invoering in 2022 verder voor. In dit kader worden Zwollenaren goed meegenomen in en geïnformeerd over wat invoering voor hen betekent. De limitering van de haal- en brengvoorzieningen voor grof vuil en grof tuinafval is per 1 april 2021 doorgevoerd. In vergelijking met 2020 is er in 2021 in de maanden april t/m augustus bijna 2800 ton minder grof huishoudelijk afval weggebracht naar het Milieubrengstation. Het aantal keren dat grofvuil aan huis werd opgehaald is gedaald van 8103 aanvragen in 2020 naar 3989 aanvragen in 2021. Voor tuinzakken geldt een daling van 12954 in 2020 naar 4472 aanvragen in 2021 in de maanden april tot en met augustus. De invoering van de financiële prikkel op restafval is met een jaar uitgesteld. Hiervoor hebben we de volgende overwegingen:
OPK-regeling Financiering We stellen voor om het tekort voor een periode van vier jaar (2021 tot en met 2024) met incidentele middelen af te dekken. Dit doen we door de voorziening voor afval het jaarlijkse beschikbaar gestelde bedrag van € 750.000 (tm 2024) ineens toe te voegen aan de voorziening Afval. Daarnaast wordt er eenmalig 1 mln extra toegevoegd aan de voorziening afval.
|
---|
Criteria
Zwolle zonder afval; uit het afval van vandaag ontstaan de grondstoffen van morgen, zodanig dat:
|
---|
Portefeuillehouder(s)
Paul Guldemond |
---|
Afwijkingen op activiteiten Berap 2022-2
Afval/grondstoffen | Budgettair neutraal | |
---|---|---|
Zie voor toelichting onder doel 10.1.1 onderdeel "Lagere bijdrage aan GBLT ivm OZB" | ||
Afval/grondstoffen; lagere kosten | Budgettair neutraal | |
De gemeente Zwolle werkt met ROVA samen aan het ophalen van afval. Sommig afval kan worden hergebruikt en wordt daarom gezien als een grondstof. Denk hierbij aan plastic verpakking, metalen verpakking (blik) en drankpakken (PMD), groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en oud papier en karton (OPK).De opbrengsten voor deze grondstoffen worden vervolgens in mindering gebracht op de kosten van het ophalen van dit afval. Deze prijs die wordt betaald voor deze grondstoffen is marktgedreven en daarmee sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Daardoor kunnen de prijzen anders zijn dan eerder gedacht. Het is met name door een betere prijs voor OPK en de inkomsten vanuit Nedvang dat de kosten lager uitvallen. Ook is er een lagere hoeveelheid restafval dan eerder werd verwacht. De totale hoeveelheid afval ligt ook lager. Daardoor vallen de kosten circa € 507.500 lager uit dan verwacht. Dit bedrag wordt verrekend met de voorziening afval. |